Siirry sisältöön

Puheenaiheita

Tasopalkkamalli tulee – mikä muuttuu?

Kunta- ja hyvinvointialan palkkausjärjestelmät uudistuvat. Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT ja pääsopijajärjestöt (JAU ry, JUKO ry ja SOTE ry) ovat maanantaina 16.12.2024 saavuttaneet neuvottelutuloksen KVTESin tasopalkkajärjestelmästä. Provincian omistaja-asiakkaisiin lukeutuva Lahden kaupunki oli mukana uuden mallin simuloinnissa. Kysyimme palvelussuhdepäällikkö Anneli Hyväriseltä, miltä tuleva tasopalkkamalli vaikutti.

90-luvulla kuntatyönantajan palveluksessa olleet kenties muistavat vielä palkkamallin, joka perustui puhtaasti ammattinimikkeeseen. Palkat eivät joustaneet, vaikka ihmisen työnkuva olisi muuttunut poikkeuksellisen vastuulliseksi tai vaativaksi.

Vuoteen 1995 asti voimassa ollutta järjestelmää korjattiin TVA-palkkausjärjestelmällä, jossa palkkaan vaikuttaa pääasiassa tehtävän vaativuus. Työssä suoriutumisesta palkitaan henkilökohtaisella lisällä ja työkokemuksen karttumisesta työkokemuslisällä. Voimassa oleva järjestelmä perustuu ajatukseen, että valtakunnallinen työehtosopimus antaa raamit ja työn vaativuus on parasta arvioida paikallisesti.

Aivan putkeen ei mennyt tämäkään uudistus, sillä tehtäväkohtaiset palkat eivät jousta alaspäin, eikä palkkoja pystytä kovinkaan helposti korottamaan silloin, kun siihen olisi aidosti aihetta.

-Nykyinen palkkamalli ei vastaa tämän päivän työelämän vaatimuksiin. Järjestelmä ei ole kovinkaan ketterä, ja lisäksi se on varsin työläs ja raskas ylläpitää. Uudesta palkkamallista toivotaan yksinkertaisempaa ja helpommin sovellettavissa olevaa, Lahden kaupungin palvelussuhdepäällikkö Anneli Hyvärinen

Lahden kaupungin palvelussuhdepäällikkö Anneli Hyvärinen

Palkka osaamisen ja vastuun mukaan

Uudesta tasopalkkamallista on toteutettu kaksi laajaa simulointia. Niihin osallistui 15 työnantajaa, joiden joukossa oli myös Lahden kaupunki.

Ensimmäisessä simuloinnissa mallia testattiin virtuaalisesti 10 000:n ja toisessa 8 000 palkansaajan palkanmaksuun. Mallia kokeiltiin käytännössä yhdellä työnantajalla tiettyyn ammattiryhmään. Kokeilussa palkat maksettiin uusien sopimusmääräysten mukaisesti.

-Teimme tasopalkkamallin simulointia tiiviissä yhteistyössä pääsopijajärjestöjen pääluottamusmiesten, esihenkilöiden ja linjajohdon kanssa. Tasopalkkajärjestelmässä tehtävästä maksettava tasopalkka määritellään tehtävässä edellytetyn osaamisen ja vastuun (­OSVA) perusteella palkkahinnoittelukohdittain määriteltyjen tasojen mukaan. Sovelsimme tasopalkkajärjestelmän KVTES simulointi- ja kokeilumääräyksiä laajasti Lahden kaupungilla käytössä olevissa hinnoittelukohdissa. Määrittelimme simuloinnissa osaamisesta ja vastuusta muodostuvia työn vaativuuden piirteitä paikallisiin tasokuvauksiin ja tehtäviä arvioitiin kokonaisarviointina Hyvärinen kuvailee.

Uudessa mallissa tehtävästä maksettavaa palkkaa kutsutaan tasopalkaksi. Se määräytyy ensisijaisesti tehtävässä vaadittavan osaamisen ja vastuun yhdistelmästä eli osvasta. Simuloinnissa Osva-tasoja oli kolme: C1, D1 ja E1.

C1 tarkoittaa normaalia tasoa, jossa työntekijä täyttää tehtävässä normaalit tehtävässä edellytetyt vaatimukset. D1 tarkoittaa vaativaa ja E1 erittäin vaativaa osva-tasoa, joissa edellytetään normaalia syvempää osaamista. Lisäksi on vielä matalampi A1-taso tilanteisiin, joissa työntekijä ei yllä normaalin tehtävän edellyttämiin vaatimuksiin.

-Malli oli lähtökohtaisesti helppo rakentaa ja hallinnoida, sillä valtakunnallinen työehtosopimus antaa raamin ja palkkatasoja on aiempaa vähemmän. Tehtäväkohtaisen tasopalkan lisäksi voidaan määritellä tietyin edellytyksin erillinen euromääräinen tasopalkkalisä (TALI), esimerkiksi lisävastuu tehtävästä. Tasopalkan ja tasopalkkalisän avulla työntekijän muutokset työtehtävissä, osaamisen ja vastuun mukaisen palkan muodostaminen on aiempaa selkeämpää ja yksinkertaisempaa.

Käyttöön ensi keväänä

Sopimusneuvotteluissa päästiin yhteisymmärrykseen; uusi tasopalkkamalli on mahdollista ottaa käyttöön jo vuoden 2025 keväällä. Suunnitelman mukaan yleiskirje KVTESin tasopalkkajärjestelmästä ilmestyy tammikuun aikana 2025. Työntekijöitä kiinnostava uutinen on varmasti se, että tasopalkkamallin muutoksella ei ole vaikutusta nykyistä palkkaa alentavasti.

Anneli Hyvärisen mukaan Lahden kaupunki ottaa uuden ja aiempaa selkeämmän tasopalkkamallin hyvillä mielin vastaan.

Lahden kaupungin näkökulmasta kokemus oli hyvä. Konkreettisin ero vanhaan palkkamalliin on keskitetyssä valtakunnallisessa ohjauksessa, valmiissa tasopalkka- ja tasolisäkuvauksissa sekä soveltamiskriteereissä.

Simuloinnissa mukana oleminen helpottaa Hyvärisen mukaan järjestelmän tuotantoon viemistä ja kehittämistä, nyt kun pohjatietoa on runsaasti. Työsopimusten ja palkanlaskennan näkökulmasta uuden mallin käyttöönotto edellyttää ESS7- ja Personec F-järjestelmien kehittämistä vastaamaan uudistuvaa palkkausjärjestelmää.

Nykyinen järjestelmä vaatii kehittämistä rakenteen, palkkatasojen ja koodistojen osalta. Kun ne ovat kohdillaan, uuden palkkamallin ylläpito ja kehittäminen on huomattavasti nykyistä helpompaa.

Myös Provinciassa on seurattu tiiviisti uuden tasopalkkamallin ympärillä käynyttä keskustelua.

-Lahden kaupungin palkanlaskennan kumppanina me Provinciasta olemme tiiviisti mukana tasopalkkamallin vaatimissa muutoksissa. Uuden mallin mukaiset muutokset palkka- ja HR-järjestelmiin tullaan tekemään kolmikannassa kaupungin, järjestelmätoimittajan ja asiantuntijoidemme kesken, Provincian palvelujohtaja Mari Rosberg kertoo.

Provincia Oy, Taru Schroderus