Siirry sisältöön

Puheenaiheita

Kollegana robotti

Sen minkä autoteollisuus teki vuosikymmeniä sitten, tekee nyt tuloaan digimaailmaan. Entistä enemmän työelämässä pyritään panostamaan työn mielekkyyteen ja asiantuntijuuden korostamiseen.

Ohjelmistorobotiikka voi auttaa tässä muutoksessa ulkoistamalla robotille yksitoikkoiset ja samanlaisina toistuvat tehtävät. Näin mahdollistetaan asiantuntijoiden käyttää enemmän aikaa heidän asiantuntijuuttaan vaativiin työtehtäviin.

Provincia aloitti Parot-hankkeessa etsimään henkilöstö- ja taloushallinnon prosesseista kohtia, mitkä asiantuntijoista tuntuivat kauniisti sanottuna toistuvilta ja vähemmän asiantuntijuutta vaativilta tehtäviltä. Kohteita löytyi useita ja yhdessä MOST Digitalin robotiikka-asiantuntijoiden kanssa, nämä toimintaketjun osat arvioitiin.

Sirun ensimmäinen tehtävä

Arvioinnissa keskityttiin siihen, miten hyvin kyseiset työtehtävän osat olisivat ratkaistavissa ohjelmistorobotiikan avulla ja kuinka monimutkainen prosessi oli kyseessä. Ensimmäiseksi kohteeksi valittiin palkanlaskennan virheilmoituksien tutkiminen ja sairauspoissaolojen aktivointi. Tehtävässään Siru käy aktivoimassa sairauspoissaolot oikeaan aikajärjestykseen, jotta sairauspäivien kertymä on ajan tasalla.

MOST Digitalin kanssa kehitettävien robottien ja niiden roolien selkeyttämiseksi roboteille annettiin omat nimet. Työtehtävien opettelun ja kehitystyössä käytetty oma robotti toimii vain testausympäristössä. Tuotantoon siirretään Siru-nimiselle ohjelmistorobotille sellaiset tehtävät, mitkä on testauksien jälkeen todettu tuotantovalmiiksi.

Siru aloitti tuotantoympäristössä ensimmäisen työpäivänsä torstaina 18.1.2018. Käy tutustumassa Siru-ohjelmistorobotin toimintaan käytännössä:

Huomaathan, että videon nopeutta on lisätty.