Siirry sisältöön

Ajankohtaista

Kunta-alakin taistelee osaajista

Mikä on asiantuntijuuden yleisin kuolinsyy? Perinteinen kunta-ala sitä ympäröivine palveluorganisaatioineen on valtavan muutospaineen alla, kun tulevaisuuden parhaat osaajat valikoivat tarkkaan urapolkunsa. Palkkaköyhällä kunta-alalla asiatuntijoiden palkkakehitys on haastava aihe. Jos voitokkaan työntekijäkokemuksen luomisessa epäonnistutaan, liukenevat parhaat ihmiset muille aloille. Palkkakilpailun rajallisuutta voidaan kompensoida laittamalla kuntoon työn henkilökohtainen merkitys ammattitaitoisen henkilöstöjohtamisen avulla.

 ”Perinteisten alojen perinteisen-oloiset organisaatiot ovat monesti kovin kiintyneitä vanhoihin ajatusmalleihin. Työntekijälähettilyyttä ei ymmärretä alkuunkaan tärkeänä markkinoinnin kanavana ja työntekijäkokemusta määritellään pelkkien ulkoisten hyödykkeiden kautta. Se, että meillä työskentelevät  talous- ja henkilöstöhallinnon huippuammattilaiset kertovat meistä hyviä asioita, on meille erittäin tärkeää ja arvokasta. Emme voi maksaa äärettömiä palkkoja. Miten selviydymme voittajina kisatessamme meitä ja asiakkaitamme kehittävistä visionääreistä?”, kuntaomisteisen ja voittoa tavoittelemattoman palvelutalo Provincia Oy:n toimitusjohtaja Ulla Kukkonen kysyy.

Käytännössä tämä Kukkosen mukaan tarkoittaa sitä, että tulevaisuuden osaajille pelkät raha ja lountoisetuudet kuten esimerkiksi lounas- tai kuntosetelit kannustimina eivät riitä.

”Meidän täytyy tarjota henkilökohtaista kehitystä. Lisäksi tarvitaan osaamiseen liittyvistä onnistumisen ja oppimisen kokemuksista muodostuva todellinen urapolku. Pitää uskaltaa kysyä ihmisiltä: oletko ylpeä työstäsi ja jos et, miksi et. Ilman päätösvaltaa omaan työhönsä ihminen ei koe saavuttavansa asioita itse. Todelliset osaajat saavat järjestellä itse omaa työtään ja voivat samalla kokea voimautuvansa työkavereistaan sekä työnohjauksesta. Työnohjauksen täytyy olla kovan kehityksen alla: pelkkä perehdyttäminen ei riitä”, Kukkonen kertoo.

Asiantuntijuuden yleisin kuolinsyy

 Kukkosen mukaan ala häviää monesti myös siinä, että selkeät etenemismahdollisuudet puuttuvat. Asiantuntijan oman innostumisen yleisin kuolinsyy onkin urapolun katoaminen. Kun innostus omaan osaamiseen kuolee, kuolee vähitellen itse osaaminenkin.

”Selkeä urapolku on tärkeää työn henkilökohtaisen merkityksen kehittymiselle! Tehtävät ja roolit ovat näkyviä. Jokainen voi unelmoida uransa etenemisestä ja syttyä liekkeihin oman ammattitaidon kehittymisestä!”

”Tarjoamme alan ehdottomasti parhaan palvelukokemuksen asiakkaillemme. Tässä kisassa ei riitä parhaat vempeleet. Meillä täytyy olla parhaat ihmiset. Tämä ala uudistuu NYT. Se tarkoittaa sitä, että erityisasiantuntijoita vasta luodaan – nyt parhaillaan. Meidän täytyy voittaa heidät. Se on asiakkaidemme etu”, Kukkonen linjaa.

Esimiesten kova paikka

Ulkoisesta johtajuudesta luopuminen ei aina ole aivan helppoa.

”Asiantuntijat haluavat työssään tukea, mutta kukaan ei halua tulla näännyksiin johdetuksi. Omasta auktoritäärisestä  johtoasemasta luopuminen voi tuntua vaikealta. Varsinkin perinteisillä aloilla ollaan kovin kiintyneitä titteleihin ja niiden mukana tuleviin valtasuhteisiin”, Kukkonen sanoo.

”Vahvasti uudistuvassa maailmassa kaltaisemme voittajat eivät kangistu jo olemassa oleviin tahtotiloihin vaan antavat asiantuntijoidensa luoda rohkeasti uutta. Se vaatii ennakkoluulottomia johtajia.”

 

5 vinkkiä miten työntekijäkokemus voidaan huomioida ONNISTUNEESTI missä tahansa organisaatiossa

  1. Johda osaamista JA ihmisiä
  2. Älä pelkää kommunikoida avoimesti ihmisen omaa vastuuta työonnesta
  3. Luo aidosti suunnitelmallista henkilöstöhallintoa
  4. Uskalla haastaa oma johtamistyylisi
  5. Rekrytoi rohkeasti.

 Lisätietoja: Ulla Kukkonen, 044 435 6113, ulla.kukkonen@provincia.fi