Siirry sisältöön

Ajankohtaista

Kunnat vesittävät omaa digimuutostaan

Mansikoita ja taikasauvoja

Kunnat vesittävät omaa digimuutostaan

Kunnissa touhutaan kiireisesti digimuutosta soten maalaaman budjetillisen laihdutuskuurin toteutumisen eli säästöjen toivossa. Lahtelainen kuntaomisteinen talous- ja henkilöstöhallinnon talo Provincia Oy on huomannut, että suuri osa projekteista vesittyy vain siksi, että muutosta ei ostata viedä tarpeeksi syvälle organisaatioon. Näin tuloksia ei synny.

”Kunnissa toivotaan säästöjä ja suunnitelmat ovat hyvät. Tosiasiassa kuitenkin ei puheista huolimatta tajuta, että kumppanin tarjoamien prosessimuutosten ohella tarvitaan oheistoimintojen trimmaamista”, Provincian toimitusjohtaja Ulla Kukkonen sanoo.

Dataa kuin mansikoita

Käytännössä tämä näkyy esimerkiksi siten, että iloitaan kumppanin tarjoamista datan prosessoimisen koneellistamisen tuomista säästöistä, mutta ei ymmärretä muuttaa omia dataan keräämiseen liittyviä prosesseja.

”Meille robotin käsittelyyn tarkoitettua dataa kerätään manuaalisesti kuin mansikoita pensaasta. Se on luonnollisesti lyhytnäköistä, sillä oikeita muutoksia syntyy vain, jos muutokseen sitoudutaan läpi koko linjan”, Kukkonen toteaa.

Osaamisen blokkina muutosvastarinta

Datan keruun digitalisoimisen rinnalla muhii henkilöstöön liittyvä digipommi, josta ei haluta puhua.

”Henkilöstöjohtaminen on todellinen haaste monissa organisaatioissa. Aidosta johtamisesta on tehty mörkö, jota ei osata kohdata eikä taltuttaa. Kohujen seurauksena johtaminen pelottaa eikä osastoja osata trimmata enää suorittamaan”, Kukkonen miettii.

Muutosjohtaminen takkuilee myös.

”Osastoilla on usein vuosikymmeniä vanhoja toimintatapoja, joiden muuttaminen vaatii uusien taitojen oppimisen ohella uuden mindsetin haltuunottoa. Ikääntyneen työntekijäsukupolven puolestapuhujat sanovat usein, ettei sukupolvien välisessä mukautuvuudessa ole eroja. Muutos saattaa kuitenkin haastaa ikääntyneempiä asenteellisesti enemmän. Se vaatii johtamiselta kekseliäisyyttä ja vahvaa motivoimista”, Kukkonen linjaa.

Kukkosen mukaan johtaminen jää usein löysäksi ja liian heikoksi luodakseen syvällistä muutosta.

”Toisaalta ei osata motivoida ja toisaalta ei osata vaatia. Henkilöstöjohtamisessa on keskitytty pitkään henkilöstön vapauksiin sen kustannuksella, että tehokkuuden mittaaminen, seuraaminen ja muut aitoon läpiviemiseen liittyvät työkalut ovat kärsineet monella tapaa”, Kukkonen sanoo.

Talouden taikasauva ei heilahda

Provincia peräänkuuluttaa, että näihin haasteisiin täytyy nyt vastata kuntien johdossa.

”Kuntajohdon on ymmärrettävä, että digitalisoiminen vaatii kumppanin valintaa laajempia muutoksia, joihin täytyy myös sijoittaa resursseja. Sellaista talouden taikasauvaa ei olekaan, joka loihtii säästöjä puolitiehen jätetyillä suunnitelmilla. Käymme jatkuvaa konsultaatiota TAHE-kentällä siitä, miten suunnitellut ja tarvitut säästöt ovat saavutettavissa vain läpi linjan viedyillä muutoksilla”, Kukkonen sanoo.

Lisätietoja:

Ulla Kukkonen, 044 435 6113, ulla.kukkonen@provincia.fi