Siirry sisältöön

Ajankohtaista

Kansallinen tulorekisteri (KATRE) tulee – olemme valmiina

Mikä KATRE on?

Tulorekisteri on kansallinen sähköinen tietokanta. Se sisältää kattavat palkka-, eläke- ja etuustiedot yksilötasolla. Tiedon tuottajat ilmoittavat tiedot ansiotuloista tulorekisteriin reaaliaikaisesti ja maksukohtaisesti.

Ensimmäisessä vaiheessa eli vuodesta 2019 lähtien tulorekisteriin ilmoitetaan tiedot palkoista ja ansiotuloista. Vuodesta 2020 alkaen ilmoitetaan myös eläke- ja etuustiedot. Tietojen ilmoittaminen tulorekisteriin koskee kaikkia palkkatiedon maksajia heti 1.1.2019 alkaen ja kaikkia etuuden maksajia 1.1.2020 alkaen. 

Lähde: Verohallinto

Lue lisää tulorekisteristä:  https://www.vero.fi/tulorekisteri/

Olemme valmiina

KATREn- tulorekisterin tuleminen on vuosikymmenen suurimpia muutoksia palkanmaksuun liittyen. Sen tuleminen muuttaa palkanlaskennan työn rytmin entistä reaaliaikaisemmaksi, kun luovutaan vuosi-ilmoituksista ja siirrytään palkanmaksukohtaiseen ilmoittamiseen. Nykyisin tiedot annetaan Verohallinnolle, työeläkelaitoksille, työttömyysvakuutusrahastolle ja työtapaturmavakuuttajille. Vuoden 2019 alusta tiedot annetaan yhdellä ilmoituksella yhteen keskitettyyn rekisteriin eri viranomaisten tarpeita varten.

Olemme Provincian KATRE-työryhmässä työskennelleet tiiviissä aikataulussa kohti vuoden vaihdetta. Järjestäjätoimittajilta on saatu jo osa versiopäivityksistä, jossa on mukana tulorekisterin vaatimat muutokset ja osa päivityksistä on tulossa. Tekniset rajapinnat, tulolajien kohdistukset, Kelan aliorganisaatio tasot ja valtuutuksien pyytäminen ovat parhaillaan työn alla.

Tarvittavat asiat viedään asiakkaalle tiedoksi tai toimenpiteitä varten mm. yhteistyöpalavereissa.

Palkanlaskenta kouluttautuu lokakuun aikana tulorekisteriasioissa ja tekee tarvittavia muutoksia työn arkeen, jotta kaikki tulee sujumaan vuoden 2019 alusta lukien.

Näin vuoden vaihdetta kohden mennään varmoin askelin.

Lue lisää tulorekisteristä: https://www.vero.fi/tulorekisteri/yritykset-ja-organisaatiot/