Siirry sisältöön

Ajankohtaista

5 kuumaa vinkkiä kunnille: Kuntahallinnon empiminen maksaa aikaa ja rahaa

Muuttumattomuus on kuntien digipommi

Provincia Oy on huolissaan siitä, että kunnissa ollaan vasta heräämässä talous- ja henkilöstöhallinnon (TAHE) muutoshaasteisiin. Jämähtäneisyys ja hitaus maksavat kuntalaisille pahimmassa tapauksessa paljon. Provincian mukaan myös digitalisaatio ja sote tuovat mukanaan erityishaasteita, joiden unohtaminen on kohtalokasta. Provincian mukaan oikea aika toimia on nyt, sillä pian on jo kiire.

”TAHE-toiminnot ovat kunnassa tukitoimintoja, joita kunnan ei välttämättä enää kannata tehdä omina toimintoinaan. Tämä koskee sekä peruspalveluita että myös erityisosaamista vaativia tehtäviä”, Provincian toimitusjohtaja Ulla Kukkonen muistuttaa.

Kukkonen sanoo, että kunnissa tulisi etsiä aktiivisesti sellaisia kumppanuuksia, joiden kanssa voidaan hyödyntää nykyaikaisia etuja.

”Tilanne on kriittinen juuri nyt. Kohta on jo kiire ja silloin ollaan jo vähän pulassa. Näyttää siltä, että muutosta joko pelätään tai sitä ei olla edes havaittu. Suurin synti tässä kriittisessä ajassa on se, että pysytään liian kauan muuttumattomina. Väistämättömään muutokseen ei investoida vaan toimitaan vasta kun aivan viimeinen pakko. Esimerkiksi järjestelmähaasteet ja runsaan eläköitymisen mukanaan tuomat haasteet ohjaavat liian voimakkaasti”, Kukkonen toteaa.

Digitalisaatio ja verkostot

”Synergiaedut ja verkostomainen toimintatapa ovat tulleet jäädäkseen myös talous- ja henkilöstöhallinnon alalle. Jos toiminta ei ole kunnan ydintoimintaa, on syytä miettiä voiko sen ulkoistaa. Saavutettu varma taloudellinen hyöty ei ole ainoa hyöty, josta kuntalaiset pääsevät suoraan nauttimaan”, Kukkonen sanoo.

Provincia alleviivaa, että digitalisaatio TAHE-toiminnoissa vaatii erityisosaamista ja kumppanuuksia niin teknologiassa kuin osaamisessa.

”Kunnan digitalisoituminen kannattaa kohdentaa kunnan keskeisiin toimintoihin, joissa kunta tuottaa palvelujaan kuntalaisille, TAHE-toimintojen digitalisoiminen on tässäkin luontevaa tehdä tarpeeksi ketterän ja osaavan kumppanin kanssa”, Kukkonen sanoo.

 5 vinkkiä TAHE:n haltuunottoon erityisesti resursseiltaan rajallisissa kunnissa

1. Löydä oikea kumppani, jonka intressit kohtaavat kuntanne kanssa.

2. Keskity ydintoimintaan.

3. Luo kumppanuusstrategia ja toteuta strategiaa pitkäjänteisesti.

4. Luo digitalisaation strategia ja tavoitteet; keskity niihin hankkeisiin, joissa vaikutus on merkittävintä ja anna kumppaneille ne, jotka ovat heidän toimintaansa merkittäviä.

5. Toimi ajoissa. Paranna silloin kun on aikaa, ei vasta silloin kun on pakko.

 

Lisätietoja: Ulla Kukkonen, 044 435 6113, ulla.kukkonen@provincia.fi